Magyar  Roamana  English  English 

Általános tudnivalók


  Az FSC® (Forest Stewardship Council®, Felelős Erdőgazdálkodás Tanácsa) egy 1993-ban megjelent független, non-profit, civil szervezet, mely globális szinten lép fel a fenntartható erdőgazdálkodásért, célja egy felelős, környezettudatos erdőgazdálkodást igazoló tanúsítványrendszer működtetése, terjesztése.

  Az FSC® fő feladatai:

           1. Szabványok fejlesztése

           2. Tanúsító szervek akkreditációja és FSC® nemzeti kezdeményezések

           3. Faanyag tanúsítás

 Az FSC® címke és minősítés a faipari termékek vásárlóit tájékoztatja, hogy az álltaluk kiválasztott termék alapanyaga a környezeti értékeket és fenntarthatóságot szem előtt tartó erdőgazdálkodásból származik. Ez a tanúsítvány azt garantálja, hogy az ilyen dokumentummal rendelkező erdészetek, üzemek, gyárak betartják az FSC® szigorú szabályait és az általuk gyártott illetve forgalmazott alapanyagok és termékek előállítása környezettudatos módon történik.

 Az erdőtanúsítást illetően az FSC® 10 alapelvet 56 kritériumot határozott meg, amelyek általános érvényűek a környezettudatos, felelős erdőgazdálkodásra.

  Csoportos tanúsítás

Az erdőtanúsítás egy olyan folyamat, amely bizonyos anyagi költségeket foglal magába:

           1. A tanúsítás költségeit

           2. Az alapelvek szabványainak a teljesítéséhez szükséges költségeket

 A tanúsítás költségei a nagy erdőtulajdonosok számára könnyen elérhető, de a kisebb erdőtulajdonosoknak néha megfizethetetlen. Annak érdekében, hogy a kisebb területtel rendelkező erdőtulajdonosok számára is egyaránt megfizethető legyen a tanúsítási költség, kidolgozták a csoportos tanúsítást. A csoportos tanúsításnál a tanúsítási költség több tulajdonosra oszlik, ezáltal csökkentve az egy tulajdonosra eső költséget.

A tanúsítási csoport létrehozásához elengedhetetlen egy csoportvezető kinevezése vagy megválasztása, aki elkészíti a csoport szerkezetét.

  Termékkövetési lánc (Chain of Custody, CoC)

 Az erdőtanúsítás szerepe, hogy a tartamos erdőgazdálkodásból származó faanyagot megjelöli és az erdőtől a végfelhasználóig nyomon követi, felölelve a gyártási folyamat összes lépéseit. Azért beszélünk láncról, mert ahhoz, hogy a késztermék FSC® minősítettként a kereskedelmi forgalomba kerülhessen a gyártási folyamat valamennyi résztvevőjének, aki legálisan birtokolja az alapanyagot, annak FSC® minősítettnek kell lennie.

Az FSC® az egyetlen nemzetközi erdőtanúsító rendszer, amely ellenőrzi az FSC® védjegyet viselő termékek tanúsított alapanyagának arányát.